Sommerlejren 2003

(Ulvene afsted på hiken. Det er Ravnsø i baggrunden)

Sommerlejren i 2003 gik til Ravnsø - lidt øst for Himmelbjerget.

Lejren varede fra lørdag d. 26. juli til lørdag d. 2. august.

Ialt var vi ca. 65 afsted på turen.

Igen i år var det en gruppesommerlejr. Dvs., at alle fra bæver til trop var med (6-17år) plus naturligvis lederne. Betegnelserne dækker over følgende aldersgrænser: Bævere (6-8 år), Ulveflok (8-10 år), Juniorspejdere (10-12 år), Troppen (spejderne), (12-17 år).

Turen fra Hillerød til Ravnsø foregik i en lejet bus. Som det kan ses, var der god stemning ombord.

Sådan ser det ud lige før vi starter. Ikke mange timer efter er der en fuldt udrustet lejrplads på stedet.

Det går fremad.

Det er kun juniorspejderne og spejderne der bor på lejrpladsen. Bævere og ulve bor i hytten, men ulvene pionerer alligevel et stort flot spisebord som de alle kan sidde rundt om flere gange i løbet af ugen.

....videre med spisebordet.

Første gang ved bålet. Der skal laves mad. Troplederen Mads har netop fået et par ærme-skånere forærende. En absolut "fantastisk" gave. De blev i hvert fald brugt flittigt.

Hos spejderne (Svalerne) er man også igang med maden. De har lavet en "gammelmandsild" i forbindelse med spisebordet. Dvs. et hævet bålsted. Meget rart for ryggen når man skal lave mad.

Ulvenes flotte spisebord er færdigt og det første måltid indtages. 

Til Ravnsøhytten, som vi havde lejet, var der en stor træterrasse med borde/bænke sæt. Ideelt for bæverne til at spise ved når vejret tillod det.

Ulvene ved flaget. 2 gange om dagen, morgen og aften, samles alle i lejren for at hejse eller tage flaget.

Det første fælleslejrbål. Her opføres en sketch hvori der indgår et udyr. Den var så godt udført, at dens tema blev brugt flere gange senere i løbet af lejren. Bl.a. til natløbet for bæverne og ulvene.

Regnvejr er kun et problem hvis tøjet ikke er iorden, men det er nu sjovest når solen skinner. Det var heldigvis også solskin der prægede det meste af ugen. Desværre skulle det dog regne mens vi byggede lejren op og mens vi tog den ned, hvilket betyder at vi fik våde telte med hjem.

.... men da man aldrig ved hvordan vejret udvikler sig, er det rart at kunne overdække sit spisebord.

Troppen havde et projekt med mudderbad og sauna. Her er mudderbadet netop blevet færdigt og skal afprøves.

Ingen slipper.

Efter et mudderbad var det godt, at søen var lige ved siden af til et hurtigt bad. Her er det dog juniorspejderne der er igang med at studere søbunden vha. vandkikkerter.

Bæverne igang med at lave kort - skattekort måske ?

Så skal der tændes op. Ikke altid lige nemt. Her er vist mere røg end ild.

Her går det vist ikke meget bedre. De fik dog alle mad den dag (også den dag).

Pandekage til dessert hos juniorspejderne. 

Hver morgen er der morgenløb. En hurtig lille løbetur for at vågne istedet for den gammelsdags morgengymnastik. En af posterne er placeret ude i søen på en rafte. Hver aften blev raften iøvrigt rykket et lille stykke længere ud. Spejderne syntes godt nok der var noget mærkeligt ved det, men fandt aldrig "rigtigt" ud af det - "SÅ NU VED I DET !!!". 

Bæverne i gang med at bruge saven. De skal lære at save brænde. Det skal de også nok få brug for i tidens løb.

Hvad foregår der her?  Tepose kast. Man holder en brugt tepose i snoren i munden mens man står foroverbøjet. Så retter man sig hurtigt op og slipper snoren så posen flyver bagover. Hvem kaster længst ??? Man skal dog huske at slippe - ellers får man den i nakken selv.

Bæverne ude og bade. Det er dejligt med en god sø lige ved siden af.

Juniorernes store pioneringsprojekt var en flydende badebro. Den laves i sektioner og skubbes efterhånden ud i vandet. 

Broen er færdig. Set fra søen. Det er svært at se på billedet, men den er ca. 8-10m lang.

Troppens ledere samt flere gæster samlet til frokost i "stabsteltet".

Bæverne igang med at fange et æble i en skål med vand, men de smutter hele tiden...

Troppen havde en temadag med emnet "Indianere". Udover totempæl og hovedbeklædning som skulle laves var der også nogle konkurrencer. Her konkurreres der i skalpering vha. hjemmelavet "skalper-kniv". Der sad en et ægte skalpel-blad i spidsen, men der var ingen balloner der sprang under forsøget.

Klar med hovederne (vi kan også kalde dem for prøveballonerne).

Rodeo-ridning på tyr som vi selv havde tæmmet.

Indianerbrydning. Man ligger modsat hinanden og skal fange hinandens ben i luften. Derefter skal man vælte sin modstander om kuld som det elegant vises her. 

Indianere kastede også med økser. Det er ikke så nemt som det ser ud. En rigtig kasteøkse kastes mod en stor træstub. Alle er naturligvis på behørig afstand. 

"Ældste rådet". Fra venstre "Krigeren", "Høvdingen", "Nina'en" og "Medicinmanden M/K".

Alle dagens opgaver (der var mange flere) endte med nogle point. Disse blev omsat i sekunder og dagen blev afsluttet med en jagtstart i kano (patrulje mod patrulje). De skulle halvvejs ud på Ravnsø og vende omkring en lederkano der lå derude. En tur på 1-1,5km ialt. Den blev dog en del længere for nogen for det var ret svært at holde kanoen på plads i midten af søen da det blæste noget (jeg ved det, for jeg sad selv i den).

De fleste klarede kanoerne fint. Det er nu heller ikke så mærkeligt, for vi havde lige været på kanotur på Susåen 2-3 måneder i forvejen. Der kan også ses billeder fra denne tur på hjemmesiden.

Da vi nu var ude og sejle alligevel, så fik vi lige dette billed fra vandsiden af bæverne som er ude at bade. De havde deres egen "tyreridning" som foregik i vandet. Det er meget svært.

Ulvene i gang med at skrælle kartofler til aftensmaden.

Efter maden skal gryderne renses med renslet. Det giver lidt nassede fingre, men det er bare sæbe og det går af igen.

Gruppen havde vundet et arrangement med en professionel historiefortæller. Under lejrbålet fik vi en række eventyr og det var virkelig noget der fangede børnene. Hun havde en meget levende måde at fortælle på.

Et godt lejrbål med god underholdning afsluttes med snobrød.

Ulveflokken på vej ud på de første 30km hike.

....... og ulveflokken på vej afsted på de første 30km.....

..... og ulveflokken igen.

Juniortroppen klar til hike.

Juniortroppen på vej afsted. Som det kan ses var vejret virkelig med os. 

Bæverne er også taget afsted. De starter med at sejle til Himmelbjerget.

Bæverne på toppen af Himmelbjerget efter en lang gåtur opad bakke til toppen.. 

Så er bæverne på vej hjem - deres egentlige gåtur. De går hele 10km og det er en rigtig pæn tur når benene ikke er så lange som de bliver senere, men de er jo også kun 6-8 år så det er rigtig flot klaret. 

Da troppens spejdere går alene rundt i patruljer har lederen "fri" i mellemtiden. Vi skal naturligvis lige ud og kigge til dem indimellem, men der blev da også tid til en udflugt til toppen af Himmelbjerget. Der sidder vi så med Juelsø som baggrund.

Ulvene gik alle 30km på en dag og det er meget flot. For dem der dog stadig havde lidt energi tilovers var der så yderligere 10km som kunne gås om aftenen. De sidste "seje" ses her lige før de når tilbage til lejren. De er vist lidt trætte. 40km på en dag. Rigtig flot!

Bævere og ulve til morgenmad i spisesalen.

Ulvene igang med at pionere en 3-buk (vistnok).

Sauna. En presenning bruges som overdækning. Store sten der er varmet i bålet bæres ind og der hældes vand over. Det giver rigtig meget damp.

Mens troppens spejdere stadig var på hike havde troppens ledere noget tid tilovers. Der var nu chance for at tage alle bæverne på en kanotur søen rundt. I 2 kanoer sejlede vi 2 runder. Der kunne kun være 3 bævere i hver kano af gangen, men til gengæld sad de godt.

Yderst mageligt placeret i en strandstol i kanoen kunne turen nydes i fulde drag.

En stor overraskelse. En af dagene kom der en bus om morgenen og hentede alle ulvene. Turen gik til Lego-land. 

Når man er i Lego-land skal man vel også prøve noget.

Juniorspejderne skulle for første gang prøve at lave rollespil.

En af opgaverne var bl.a. sværdkampe med hjemmelavede sværd.

Det ser tungt ud. Jeg ved ikke helt hvad det gik ud på, men det hørte det rollespillet.

Der bades en sidste gang fra badebroen. En af tønderne er desværre gået løs, så ligevægten er kommet ud af ligevægt.

Bæverne omkring bålet. Der er sauna i baggrunden.

Alle ulvene samlet ved deres spisebord til aftensmad.

Bæverne ved bålet igen. Denne gang ser det ud til, at de har været ude at bade, og så er det godt med en gang popcorn bagefter - over bål naturligvis. Er man spejder eller ej?

Troppens eget lejrbål. Mens vi synger og fortæller vitser/historier rister jeg toast på panden til BLT sandwich (en amerikansk ting: stegt "Bacon", "Lettuce" (salat), "Tomato" med mayo mellem ristet brød). Mums! En anden ting som er blevet et stort hit er rå broccoli med Heinz tomatketchup som dip. Kom så ikke og sig' at man ikke kan få børn til at spise grøntsager.

Dumbledore (i skikkelse af Martin) og Hagrid (mig selv) står og venter i morgendisen på spejderne skal komme og fællesdagen kan gå igang. Udklædt og sminket til lejligheden. Fællesdagen er denne gang sidste dag og temaet er Harry Potter - De vises sten (bog 1) og der er masser af muligheder i det emne til masser af sjove og spændende opgaver, hvilket spejderne vil opleve i løbet af dagen. Denne ene dag opdeles alle børnene på tværs af de normale aldersgrænser og sættes sammen i patruljer fra 6-17 år. Det plejer at være en god måde at lære hinanden at kende på.

Der er mange farlige ting i Harry Potters univers. Her skal de ind i den forbudte skov og igennem et stort edderkoppespind uden at edderkoppen opdager dem (der er udspændt små klokker forskellige steder på nettet der ringer hvis snorene rystes).

Det er bestemt ikke nemt.

Fællesdagens hovedret består af helstegt pattegris. Den skal over om morgenen og bliver her klargjort. 

Så er grisebassen kommet på.

Madam Norris (katten) kigger "sultent" på kødet på grillen.

En balanceopgave.

Grisen skal vendes og drejes med en halv times mellemrum.

Endnu en opgave. 

Dumbledore (i baggrunden) overvåger en opgave. Et reb skal føres igennem alle personers tøj. Ind i ærmet og ud af buksebenet.

Madam Norris - pedellens kat (i skikkelse af Mette).

To af "heksene". Bl.a. læreren i kosteflyvning Madam Hooch. (Annette og Pernille)

Tilsidst bliver "de vises sten" tilintetgjort i krypten under slottet (kælderlokalet).

Et flot lejrbål til at slutte fællesdagen af med.

Tilsidst skal alt jo brydes ned igen og pakkes sammen. En lidt trist opgave, for så er det hele forbi for denne gang.

Inden vi tager hjem samles alle omkring flaget som tages ned. Inden skal vinderne af de forskellige konkurrencer udnævnes. Her er det Svalerne som har vundet patruljekonkurrencen i troppen.

Alt er pakket og vi venter på bussen.

Hjemad i bussen. Der laves "Limbo" under pylonerne på Storebæltsbroen. Pylonerne er iøvrigt 254m høje og et af danmarks højeste punkter (højere end Himmelbjerget). Troppens ledere bruger tiden i bussen til at finde ud af hvor troppen skal hen på sommerlejr næste år (det bliver Bornholm iøvrigt).

Tak til alle deltagere - børn og voksne - for en rigtig god fælles sommerlejr!

Michael
mib@spejderhilleroed.dk